微波爐免費八達通增值之迷

此事經過美國著名大學教授証實

[簡述]

1.先準備一成人八達通,內有存額盈餘超過$300
2.放入微波爐,火力效致800W,時限10秒

由於八達通存額盈餘超過$300會霸佔了八達通卡的記憶容量(memery capacity)比較多,
令其系統變得不穩定
微波爐之微波(micro-wave)會干擾電子儀器之正常運作
會令八達通之記憶體出現數據負荷量過重(data overloading)
令原本$300 (10 00 00)
轉換成八達通之最大增值額,$999 (100001000010000)

----------分隔線----------

先看一看關於微波的一些資料:
微波是指波長介於紅外線和特高頻(UHF)無線電波之間的電磁波。微波的波長範圍大約在30厘米至1毫米之間,所對應的頻率範圍是300 MHz至300 GHz。

關於八達通的一些資料:
八達通系統使用了Sony的13.56MHz FeliCa RFID晶片及其他相關技術。香港是世界首個將此技術用於公共交通工具收費系統的地區。八達通的非接觸式智能卡設計,令使用者只需接近八達通讀卡器即可進行交易,並不需要直接的物理接觸(例如將整張卡插入讀卡器)。而資料的傳送速度方面,每秒鐘傳送212 kbit的訊息。而已被香港市場淘汰的電子貨幣系統Mondex及Visa Cash,既是接觸式智能卡,每秒鐘亦只能傳送9.6 kbit的訊息,所以亦難免被八達通取代。

「微波的波長範圍大約在30厘米至1毫米之間,所對應的頻率範圍是300 MHz至300 GHz」和「八達通系統使用了Sony的13.56MHz FeliCa RFID晶片及其他相關技術」可知道微波爐和八達通的頻率不相同,根本不可以干擾八達通系統之運作,只能「加熱」八達通。

ming_honey 發表於 2007-2-6 17:49:33

如果真係可以我都唔會試..

萬人失敗咪: 因小失大??

man 發表於 2007-2-6 20:55:22

上下兩段唔同意思,即係點

〥羽〥 發表於 2007-2-6 23:57:46

一定唔係!!唔好信呀!!你拎張eps去叮會唔會多d錢丫..
有關資料係save o係佢地公司server!!所以你張卡就算壞左佢地都可以查到你有幾多錢剩!!~

就算Mhz係一樣, 就好似我地個電話咁!!大家都係900 or 1800之類!!但係接收同發送都有等定編碼!!

badfishboys 發表於 2007-2-7 22:49:33

一定係呃人去叮張八達通既post
美國又點會有八達通呢
八達通係香港加嘛-.-
而且佢d數據係save係佢自己個資料庫到,邊有得bug呢

Mania 發表於 2007-2-7 23:17:12

好耐之前都有講過....但唔多信

banana1012 發表於 2007-2-8 06:13:55

以前有人整過部機黎增埴,都衰左啦,因為點都要有d認証要過架啦呢d野

亞連.沃克 發表於 2007-2-8 17:52:54

試了

發達通=五成熟

〥羽〥 發表於 2007-2-8 21:02:55

7成熟唔該!!~

原帖由 亞連.沃克 於 2007-2-8 17:52 發表
試了

發達通=五成熟
睇唔開

mr.lung 發表於 2007-2-8 22:38:10

原帖由 芝 於 2007-2-6 17:43 發表
此事經過美國著名大學教授証實

1.先準備一成人八達通,內有存額盈餘超過$300
2.放入微波爐,火力效致800W,時限10秒

由於八達通存額盈餘超過$300會霸佔了八達通卡的記憶容量(memery capacity)比較多,
...

第二個說法很有根據

gameboycs 發表於 2007-2-17 00:04:10

頁: [1]
查看完整版本: 微波爐免費八達通增值之迷