Darkman 發表於 2006-1-15 13:04:48

唔知大家有冇在半夜聽過....??

唔知大家有冇在屋企聽過珠子落下.又滾陣就消失o既聲音.尤其係半夜時..
大約都係訓覺時樓上傳來ga..聽說係鬼行過o既聲音..我試過問我D friend.佢地都話有.
投下票喇!

但係鬼唔係用魒既咩= =點解會有行過既聽音??

雖然我聽過..

Darkman 發表於 2006-1-15 18:07:06

魒?? 咩o黎o架?

〥羽〥 發表於 2006-1-15 23:40:36

聴過!!BUT.....應該係因為石屎關係!!樓上落野聲唔會一樣傳落下面!!得返D好清爽GAR聲!!~

hung1985 發表於 2006-1-16 18:18:08

但我覺得唔係鬼行過

zxcvbnm123 發表於 2006-1-16 22:49:23

唔好講....現在正是深夜..怕怕

Darkman 發表於 2006-1-17 00:02:11

原帖由 〥羽〥 於 2006-1-15 23:40 發表
聴過!!BUT.....應該係因為石屎關係!!樓上落野聲唔會一樣傳落下面!!得返D好清爽GAR聲!!~
但係我前排都成日都聽到,會唔會次次都係?
原帖由 hung1985 於2006-1-16 18:18發表
但我覺得唔係鬼行過
咁你覺得係咩呢?
原帖由 zxcvbnm123 於2006-1-16 22:49發表
唔好講....現在正是深夜..怕怕
就係夜晚先有氣氛嘛!

Darkman 發表於 2006-1-18 00:00:00

各位~我查到有有關珠子聲音o既六個解釋
樓上有波子聲的6個解釋
房屋署的人去建築時,因為我們佔據了"他們"的地方,
所以要在層與層之間放一些波子
給"他們"玩,來安撫"他們"的心情, 不要來捉弄我們
所以我們平時聽到的
就是"他們"正在玩波子所發出的波子聲
而且" 他們"通常都在晚上才會去玩
因為那時人比較少

是"陰間"?amp;quot;黑白無常 "來"陽間"巡視有沒有"偷渡客"
所謂的"波子聲", 就是他們經過或正在巡視的聲音

一些已去世的人,會回來探望或執捨生前的人和事物
那些"波子聲"是他們用來告知各住戶或經過或在附近的聲音

以下為科學解釋

所謂的奇怪波子聲其實係建築上的問題
因為每一幅牆,天花,地板等等的
內部都會有好多唔同的物質,物料
會在平時的生活中有冷縮熱漲
他們的中間會產生空隙
於是,到了夜晚的時分
每次的收縮 ,都會有一些奇怪的聲音
就是"波子聲"

半夜三更,樓上傳來'的的搭搭'的聲響,
相信不少人都曾經歷過。

曾否疑惑人家為什麼半夜玩波子?
是不是覺得很詭異?有鬼乎?!

近日才知道,原來「樓上波子聲」很多時是由於人家(或自家)開關水喉所引致(尤其
是關水喉)。

在開關水喉的時候,我們一般都是一下子扭開或扭緊,而不是慢慢的開、慢慢的關。由
於突然的開關,水管內的水壓突然變異,管內食水很自然會有波動(water
hammer)。如果這個波動很大的話,喉管會震動,傳到大廈牆身時,震動聲則會化作「
波子掉地聲」。 (聲音清脆程度視乎牆身物料而定)

工程師在設計喉管時一般會考慮到此問題,除非在用水量非常低的時段,波子聲通常都
可以避免。

在用水量低的時段,同時用水的單位不多,在夜深時份,更可能整幢大廈只有一個單位
用水。如果該單位處於大廈高水壓供水位置(一大廈由天台水箱供水,低層住戶的水壓
會較高),當住戶用水後一下子扭緊水龍頭,管內回湧會非常大(可設想:你奮力衝向
一個出口,正當你快衝過的時候,門突然關上……
你可能會變「豬頭炳」),由於沒有其他單位同時用水,回湧得不到緩衝,波子掉地聲
就很可能會產生。

如果你聽到波子聲的頻數非常高,而你的鄰居又沒有掉波子,那麼,你所住大廈的供水
系統很可能已出現問題。喉管長期抵受強大水壓回湧是會導致喉管破裂的。

我 現 正 居 於一 幢 八 層 高 , 一 梯 八 伙 的 住 宅
單 位, 而 由 於 設 計簡 單 採 單 座 式 設 計 (即
試想 像 一 幢 六 十 四 個 單 位 的 大 廈, 所 有 露
台 都 面 向 你 的 簡 單 長 方 形 大 廈) 加 上 英
泥單 簿, 間 中 隔 壁 在 看 那 電 視 台 都 可 聽 到.

問 題 在 於 直 至 現 在 亦 間 中 可清 清 楚 楚聽 到
是樓 上 地板 (我家 天 花) 有人 ! 大 灑 波 子, 可
是………. 樓上 那 戶 是有 鋪 Carpet 的.

香 港 人 慣 常 稱 為 "樓 上 波 子 聲" 的 靈 異 現
象 , 實 為 英 文 "Water-Hammering" 的 正 常 現 象.

lizejun 發表於 2006-2-12 04:22:46

.......

策絮 發表於 2006-2-13 18:00:59

我有ar,成日係咁的。

Mania 發表於 2006-2-25 17:12:53

我都聽過= =

逼逼 發表於 2006-3-12 12:25:24

...............

吉野太郎 發表於 2006-3-19 02:01:31

细路仔個時就聽到,大個就聽唔到喇

壞孩子.﹏。 發表於 2006-4-1 17:31:59

我都有聽過~不過我睇book本野話係死神行過
頁: [1]
查看完整版本: 唔知大家有冇在半夜聽過....??