InPowerS.Net

查看: 2949|回復: 6

刀背蛋龜

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

查看全部評分

2/10影的

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
同巴西龜差唔多渣,巴西龜$10
好可愛!我之前也有養!
唔係好識分,佢同其他龜仔有乜分別?
龜分3種
1 [1 ]3 A# q8 f# S5 \& q* ]2 `有水龜...陸龜...箱龜3種之分
! A7 Y! O( W, q巴西同呢種可以分入去水龜  d+ C3 U$ r2 l
水龜固名要有水先可以生存到...比陸龜唔同一點就係...
8 W2 M* {. o- \. U  v% t" g水龜要水到殼個位先為之夠水
* `3 x" o5 s2 e          ___________8 a; X& _3 ]; H6 r) C4 @
殼-->  /                   \____
$ p& p; d; F- o8 ]                                ↑水位2 H. n! }2 ]7 e. t: A! R) F
例如係o今5 f" b- Z. b, I1 ]0 O+ m
不過呢" W$ ?) U  R; b
因為龜長期係水入面會令到佢個殼會變軟(特別係龜bb)/ j0 e% ^2 Z# G$ ]
所以要多d帶佢去曬下太陽先冇問題7 T9 b5 ]5 e0 o  |: J/ b
唔曬太陽有可能會因為個殼變軟左搞到k殼' T0 R3 i% b- {4 Q* t, y
不過就算k殼都唔會致死...但係最好就要曬多小小太陽
1 ]8 ^  Z) _% g6 @) n/ w  e另外水龜bb去曬太陽唔可以曬太耐...我見過有d case就係曬太耐...
7 F" C* V1 E0 r3 t& g% c脫水失救致死...太陽勁就5~10分鐘俾佢入番水...等佢想再出去先出去再曬多5分鐘左右9 ?! U- `/ K6 a, A
如何好似冬天太陽唔勁就可以10~20分鐘# c* j" X. ^; w( R
不過都要俾佢濕番水
* p# K* P$ P& Z- y5 a% H6 }4 }話說曬太陽有咩好處呢= =??3 r$ _. d+ R  w8 x3 V1 `  ~
因為龜bb細細隻抵抗力唔多好,久唔久去曬太陽就可以幫佢天然o今殺殺菌(好過人工殺菌)
5 o  ]! E! Y) \3 v* O: o加強到佢抵抗力就冇o今易有皮膚病...白點...盲眼呢d種種可以致死ge病