InPowerS.Net

查看: 2962|回復: 6

刀背蛋龜

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

查看全部評分

2/10影的

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
同巴西龜差唔多渣,巴西龜$10
好可愛!我之前也有養!
唔係好識分,佢同其他龜仔有乜分別?
龜分3種
3 c% {* v1 ]5 V4 `* q$ {有水龜...陸龜...箱龜3種之分5 S* \/ e: j5 {3 `. k& b* S# J
巴西同呢種可以分入去水龜; [" x! _- {, N1 \0 v
水龜固名要有水先可以生存到...比陸龜唔同一點就係...' k+ D/ q0 ^( B9 K! M
水龜要水到殼個位先為之夠水/ D) ]  r2 f- t. F
% T' B8 h% g& p不過呢5 c4 H( G, N& d3 d/ X- `! H% R
因為龜長期係水入面會令到佢個殼會變軟(特別係龜bb)
4 Y5 N+ X) T& Z* _, e所以要多d帶佢去曬下太陽先冇問題
% a( N, z7 p5 I/ I7 X唔曬太陽有可能會因為個殼變軟左搞到k殼
% W" G& W- R; o5 [- Q( ?3 X: ]不過就算k殼都唔會致死...但係最好就要曬多小小太陽* ]2 ]; m' G( N% A7 _
另外水龜bb去曬太陽唔可以曬太耐...我見過有d case就係曬太耐...1 v2 g: l) l1 S6 i& z# m  |, O
脫水失救致死...太陽勁就5~10分鐘俾佢入番水...等佢想再出去先出去再曬多5分鐘左右& z" M5 l6 ]" n& [
如何好似冬天太陽唔勁就可以10~20分鐘2 N/ _4 ~' m6 z6 R2 _! A! X) N
不過都要俾佢濕番水
! |0 W% R8 A- t$ P$ t/ f話說曬太陽有咩好處呢= =??- B7 _* Y7 \& @0 a4 [3 Y( L
因為龜bb細細隻抵抗力唔多好,久唔久去曬太陽就可以幫佢天然o今殺殺菌(好過人工殺菌)
1 u) |5 N5 X3 n0 ^6 i  i3 k5 R) d加強到佢抵抗力就冇o今易有皮膚病...白點...盲眼呢d種種可以致死ge病