InPowerS.Net

查看: 2711|回復: 18

有雞先還是有蛋先 ?

有雞先還是有蛋先, 解開囉 ~

現在人所養的家雞.是古代原雞的變種.也可以說是此帶原雞經人工長期飼養後所變成的. 目前在印度.緬甸和馬來西亞的山區還保存有原雞.而原雞的蛋也只能孵出原雞來.因為這種原雞沒經過人工飼養. 而家雞跟原雞不同的地方.就是肉多.指防多.產蛋量大 ~ 原雞年產蛋量大約十個左右.家雞年產蛋量高達三百六十個 ! 所以現在的家雞不是由原雞一下子突變而成.而是長期演變的結果.

既然家雞是由原雞演變而成.那麼是從雞變起還是蛋變起呢 ?

按照生物學家研究結果.生物的演變應該注重餘生物的發展階段.尤其是生活力最活躍和可塑性最高的初期發育時期.所以雞的演變.基本上是發生再小雞的生長發育時期.而不是在蛋的時期.換句話說.家雞的演變是從第一隻人工飼養的雞開始.而不是從第一個原雞蛋發生異變孵出家雞開始.

原雞是從哪裡來的呢 ?

前面說那麼多.就是要來解釋這個問題 ~

所有的鳥類都是從一憶幾千萬年前.[始祖鳥]的蛋孵出來的幼鳥長期演化而成.而始祖鳥是由年代更久遠的古爬蟲蛋索夫出來的幼蟲演變而成.古爬蟲又是由更古老的總鰭蛋所生的幼生物演變而成.由此可知[蛋]雖然是動物生命的開端.卻不是動物新種的起源.

生物的演變是經環境的改變而發生.不是自我演變.好去迎合環境的.有機界的發生.事先從一個原始的[母細胞].然後分化成[子細胞]或[種細胞].自然界的生物也一樣.先有了[母親]才會產生[兒子].不可能先有兒子才生出母親來的.

所以.由上面種種推論來看.先有雞才符合自然界演化規則

答案: 先有雞後有蛋 ! understand ?
喔..真係???就信你一次啦= =
但我相信係有蝌蚪先
我都有聽過唔同人對呢個問題o既講法,我都係信有雞先
錯!!!!!!
雞之前係咩生物我地唔好理!!但一定唔係雞!!~
而生物基因變異係唔會發生係本體上, 因為每個細胞都有基因!!變異都係一個個變!!有變都係唔同變!!再者變左有機會被本體細胞KILL左!!
所以要表現變異左GAR基因都要等下一代!!咁被我地叫做雞GAR生物係蛋生!!所以有左蛋先會有雞!!~
而第一隻雞GAR原蛋係由一隻唔被叫做雞GAR生物所產!!~
仲有!!!!!生物學家我咪係囉!!仲洗咩搵!!!!!!!~
有雞先咁先可以full蛋:victory:
我支持羽既理論多d.....
真的ma????
信不信好呢?????
我...我...唔想被穿刺.....羽哥...i support you la

講笑 我真係buy你哦套

咁父母都有細個ge時候架
我話ee個世界有感情先有生物
我知道的了,因為之前無聊得製就去諗,之後就諗到有雞先定有蛋先。