InPowerS.Net

查看: 1582|回復: 11

香港高級程度會考英文會話考試離奇經歷

天亡我也!!天亡我也啊!!

為什麼我的考運那麼差??為什麼會遇到一個那麼的人啊??
這男仔自稱是來自聖約瑟,一進入報到室時便引起全部,接近五十個考生的注意!!
為什麼呢?? 因為他居然是穿西裝(不是校服)!!

除此之外,他的動作舉止怪異到令我想起一個以前教過我的老師-----你超揮(同音字,
7C的人一定認識)

在presentation時,這早洩仔已經表現出其驚人的一面~~沒有辦法講完整的句子,一 句都不能!!聽了兩分鐘完全聽不懂他講什麼!!

在group discussion時,這早洩仔更作出我完全嘆為觀止的事情------當開始時,我和他同時說 'Let's get.....'

此時我知道他想做leader,但如果真的讓他做的話,我們一組一定完蛋,所以我馬上說 'Do you mind if I speak first?' 結果你猜這早洩仔怎麼說??

他說'Yes, I mind. Today we are here to.....'
(下面因為我太過震驚,聽不到了)!!

在這discussion裡,我們需要討論where should we go for a relaxing trip和use what transport...結果當我和其他兩位女考生一致贊同要去China時,那早洩仔還一直堅持說要去Europe,而且還說China是rubbish land,if we go there, we are
rubbish.....(現在想起來,我除了O嘴,大概沒其他反應了....)

而且他還一直插嘴,我幾乎沒有一句句子可以講完.....當我說'Can I finish my point first?' 他居然說 'NO!! I want to go to Europe!!'

Discussion的前9分鐘我們四個人激辯要去哪裡,最後居然要以vote來決定!!
最後一分鐘,我和其他兩位女考生完全沒機會講話,因為這早洩仔堅持要做conclusion,他說'Let me conclude our points. Although we voted that we should go to China, but we must not go there, because it's rubbish, and we should go to Europe. We can take a train across China, then Russia, then Germany, and  finally London......'(大意是這樣,實際上文法錯得相當離譜)

中途我有幾次想打斷他的話,但他完全不理我,還我行我素地說下去......最後初步估計,我講了2 mins, 我對面的女考生講了3mins, 我斜對面的女考生講了1 min........而這早洩仔講了6mins!!!!!!!(因為中間有同時發言的時段,所以總和不等於十分鐘.....)

最後走出課室時,我對面的那位女考生差點哭出來....實際上她的實力比我上次遇到SSGC的女學生更強,一定是B級或A級學生,但現在她能不能合格都成問題了(我也是)!!

大佬啊~~你想自殺就去自殺,不要拖我落水,好嗎??
我跟你無冤無仇,點解要我陪你一起死啊??
難道同歸於盡你才高興嗎??
我是報讀法律系,UE要至少B級才有機會入的啊!!
現在被你這樣一搞,oral連合格都難了!!

真是天亡我也!!天亡我也啊!!

在此勸各位尚未考oral的7C同學們,你們一定要有心理準備,隨時都有可能遇到一個對你說'Yes, I mind'的混帳考生......
真的好慘阿,我鄧你難過
不是我的經歷呢~~不過我都覺得這篇的主角好可憐~
我覺得,如果我係考官,都幾好笑
人人都話唔去,仲投埋票,但…
笑死人,真係我行我素
我就覺得果個人好執著…考試je…又唔係真係去…佢咁執著做乜呢~?
我當年補考ce oral  discussion內都有類似經驗。想同多位大大分享!
有一條死白木都唔知係唔係收左人錢........
我一開始說let get時.....條白木扮咳stop左我..之後俾另一個人粉腸開左頭!初時都冇懷疑。但中途時如果粉腸用好流利talk佢d point時,條白木就收哂皮。成隻"痷春"咁撚樣。當我們發表時,條白木立刻自殺式係度估下你個point來總結你句野。最記得果時個tropic談到lab的注意safety matters。當我話要放好化學bottles時,白木立刻好大聲的就殺出一句 explosive...explosive......大佬咁樣點樣叫人再talk下去。但我當時都唔係想話會爆炸,而係怕破離碎姐.......之後,我與另一個女仔都類似俾條咁樣的死白木整落去。二個官都係度檸哂頭。

之後..白木重施故技時 在最後一分鐘時,條粉腸係度扮救世主,叫條白木please listen another canadiate point of view ok? 條白木鬼咁死順攤 話ok 同向我們say sorry (條白木由discusion我未聽過佢一句句子有超過6個words)....(i don't agree with u)最長5個字的。得返個1分鐘,成場劇只有條粉腸唱哂,扮哂問我地意見時,想發表時條白木泥攪破壞。conclusion時只係"up"返d腸粉所talk過point 勁灰!
出左考場,我見到佢地同埋一齊行,仲有傾有講。給人有一種佢地一早識得的感覺!
之後,我看八掛雜誌見到個tropic,話果時有個網專整出泥同d 考oral學生的地點、時間來 對對碰。好似相睇咁!如果好彩你考果段時間的學生有reply,就完全可以知道果日oral同你一齊考的人。
我終於當時明白,為何條粉腸及白本可以咁夾。因為真係冇幾多個case係同一個時間內有fd及同學同你一齊考。
最後個8月esult時,haha.....我上一次英文oral 拿b 但paper 2 fail  整總分e  但果次 paper2終於e時 但oral只同樣拿e。拉低了總分,二年總分都係e....無奈..... 也多謝大大們用咁多時間看完整編野。
點解d人咁架…整低人地既分好玩嗎?好過份…
我都好爭呢d事~
見到只好~怪佢地太怪了~
不能怪自己~因為自已己做得好好了
不過咁喎,我考a level 中文oral時,同group有兩個係我f5識的同學,但當時大家都係三間不同的學校,所以真係可以有咁巧合的事呢~
當時a level 考中文 oral 約只有三萬人 但hkcee eng oral  約10萬人 (如有錯誤,請更正)

雖然三萬人也給你遇上的機會好微,大大你真是幸運,當時考試時可以知己知彼
咦?你又知我邊年考中文oral?定係年年都有大約呢個數目去考a level?不過點都好,我都覺得自己好好彩~~因為有兩個識得既舊同學,所以完全唔緊張呢~~ ^.^